Stari istorijat

Stonoteniski klub Novi Sad osnovan je 27. januara 1996. godine i taj datum slavi kao klupsku Slavu. Ima najviše registrovanih takmičara i takmičarki u zemlji, najmasovniju omladinsku školu koja trenira u četiri sale u Novom Sadu: Spens, Pozorište mladih, Novo Naselje i Liman. U ovom momentu Novi Sad daje 5 reprezentativki i reprezentativaca u više selekcija Srbije. Prvi ženski tim je aktuelni šampion Srbije i učesnik Kupa Evrope, dok najperspektivnjije igračice iz omladinske škole se kale na pozajmici u STK Egyseg, što je slučaj i sa najboljim kadetima i juniorima.

”Nemojte da ciljate na uspeh ako ga želite, već radite samo ono što volite i ono u šta verujete, uspeh će doći sam po sebi.”

D.F.

ISTORIJAT ŽENSKOG POGONA

Po vrhunskim ostvarenjima, Novi Sad je prepoznatljiv u ženskoj konkurenciji gde je aktuelni šampion Superlige Srbije. Titulu državnog prvaka osvojio je dva puta i to 2014. i 2016. godine što je i najuspešnija godina u istoriji kluba, pored 7 učešća u plej ofu i dva vicešampionska mesta. U finalu plej ofa, sezone 2015-16, savladana je ekipa Obilića iz Novog Kneževca sa 2:0 u pobedama.

Osim ekipne titule, Novi Sad je u sezoni 2015-16 pobrojao i sve pehare u pojedinačnom nadmetanju što je nezapamćeno u bližoj istoriji srpskog stonog tenisa. Novosađanke su završile na prva četiri mesta rang liste stonoteniskog saveza Srbije, osvojile su sva prva i druga mesta na bodovnim turnirima, uključujući i Top 16 seniorki gde nastupaju najbolje naše igračice iz zemlje i inostranstva. Njihova dominacija najbolje se oslikava u tome što su na najvažnijem turniru, državnom prvenstvu za seniore u martu 2016. igrale između sebe u finalu singla i dubla, a i zlato u miksu ponela je žuto-plava igračica. Sastav te najuspešnije generacije u istoriji kluba činile su kapiten Ana Žofia Fenjveši, Viktoria Tružinski (državna seniorska prvakinja), Aneta Maksuti (pobednica Top 16) i Aleksandra Savić, sve rođene 1995. godine, izuzev poslednje pomenute koja je godinu dana mlađa. Trener šampionskog kvarteta bio je Đorđe Bošnjaković, a u stručnom štabu još su bili Vladimir Zakić i Duško Milićić.

U međunarodnim takmičenjima u sezoni 2015-16, ženska ekipa Novog Sada stigla je do najboljih 12 u Kupu Evrope pošto je ostvario veliku pobedu u 3. kolu nad rumunskim prvakom Dumbrovicom iz Temišvara.

Dodajmo i to da igračice Novog Sada čine gro reprezentacije Srbije. Aneta Maksuti je standardna A reprezentativka koja je nastupila na Svetskom prvenstvu u Maleziji i na Evropskom šampionatu u Budimpešti gde je za ulazak u 32 imala meč loptu protiv aktuelne evropske prvakinje Rumunke Samare. Tružinska i Fenjveši su igrale u Evropskoj ligi. Osim pobrojanog, stonoteniserke Novog Sada imaju i pregršt medalja na Balkanskom prvenstvu za mlađe seniorke.

Nakon izgubljenog finala 2013. godine od Sente, dominacija tog najtrofejnijeg ženskog kolektiva u zemlji prekinut je 2014. Šampionsku četvrtorku činile su kapiten Ana Žofia Fenjveši, Viktoria Tružinski, Anđelija Ratić i Aleksandra Savić. Novi Sad je ligaški deo takmičenja završio na prvom mestu. Najpre je u polufinalu plej ofa pobedio novosadsku Panoniju, a u finalu još jednog sugrađanina Radnički sa Detelinare. To je bilo epsko finale. Novi Sad je postao prvi najmlađi šampion jer je prosek godina jedva prelazio punoletstvo, 18-est godina.

Novi Sad je u setembru 2014. godine bio domaćin drugog kruga kvalifikacionih grupa Kupa Evrope. Nažalost u krugu tri ekipe, samo zbog jednog manje osvojenog seta nije prošao dalje, a paradoks je taj da je prošla ekipa iz Portugala koju su jedino naše devojke porazile.

Postizanje vrhunskih rezultata vezuje se sa 2013. godinu kada je u klub došao prekaljeni stonoteniski trener Nikulae Lupulesku. On je sa sobom doveo i kćerku Aneliu Lupulesku koja je do tada igrala u Lincu, a u klub su došle i 16-godišnje Ana Žofia Fenjveši i Viktoria Tružinski, kasnije evropske juniorke vicešampionke u parovima, kao i njihova vršnjakinja Klaudia Tot. Smatra se da je sezona 2013-14 bila prekretnica u prekidu dominacije ekipe iz Sente. Novi Sad je uspeo u ligaškom delu da pobedi najtrofejniji ženski kolektiv kod nas, ali je poklekao u finalu plej ofa. Nakon toga ispotavilo se da je taj poraz u borbi za titulu zapravo doneo sve buduće uspehe.

STK Novi Sad godinama je ulagao u svoje igračice u pogledu njihovih nastupa na međunarodnoj sceni. Poznato je da najbolje svetske igračice iskustvo sticaju po Pro turevima, ali je to u viziji rukovodioca stonoteniskog saveza bilo na zadnjem mestu. Tako je naš klub rezultatima i radom konstantno pokušavao da promeni taj odnos, što mu je teško polazilo za rukom.

Ako pogledamo dalje u istoriju, početak stvaranje podloge za uspešne rezultate vezuje se za 2010. godinu. Tada je klub uspeo da se vrati iz Prve u Superligu, a uspehu su doprinele sestre Jasmina i Kristina Tot, Marina Sremčev i Stanislava Bosančić. Te godine formirano je novo – staro rukovodstvo pošto je za predsednika izabran Sreto Kačar, a za počasnog predsednika dugogodišnji prvi čovek kluba Slobodan Sremčev. To je i prva prekretnica u daljoj organizaciji kluba. U upravu su pristizali dugogodišnji članovi Skupštine Zoran Vučević, Aleksandra Strajin, doktor Siniša Ljubić, Vera Zorić, Zoran Mazić, Stevan Bojić, a za sportskog direktora izabran je prvi registrovani muški takmičar Dan Fracile. Tim je formiran dovođenjem iskusne Senćanke i nekadašnje reprezentativke Marte Teke, uz starosedeoce Marinu Sremčev i Radoslavu Cicmil i juniorke Violete Pavlović. U sezoni 2010-11 osvojeno je šesto mesto, godinu dana kasnije peto, a klub su pojačali Slađana Krsmanović i Suzana Vasiljević.

Prvi znajačajniji uspesi postignuti su 2006 i 2007. godine kada je Novi Sad igrao dva puta uzastopno polufinale plej ofa i izborio nastup u Evropi. Sa skromnim budžetom klub se oslanjao na domaće igračice iz Novog Sada Marinu i Sanju Sremčev, uz reprezentativku i najbolju igračicu Zitu Davidhazi. Igrala je još i Erika Batura i Zorana Josimov.
Kada se još pogleda u istoriju, od osnivanja 1996. klub je konstantno ulagao u razvoj ženskog kolektiva. Godine su prolazile, a preko Vojvođanske, Druge savezne i Prve lige Srbije ženska ekipa se prvi put 2002. godine plasirala u najviši rang – Superligu. U toj ekipi igrali su Tereza Perišić, Sanja i Marina Sremčev, Dragana Plavšić i Miljena Kapelan. Klub je dosta „šetao“ po salama u uvodnim godinama, pa nas tako lepe uspomene vezuju za salu Partizana, a najviše za salu Rusinskog doma gde smo proveli gotovo deceniju.

ISTORIJAT MUŠKOG POGONA

Muška ekipa je, takođe, prvobitno bila formirana isključivo od igrača koji su ponikli u našem klubu. Prvi takmičari bili su Dan Fracile i Pavle Vučinac, a potom se istakao Teodor Čičevski koji je godinama bio među najboljim juniorima u državi. Osim njih, ogroman trag ostavio je Nenad Šijačić koji je u sezoni 2006/07 sa Slobodanom Vujčinom, Brankom Tiragićem i Dejanom Trajbarom, doprineo najvećem uspehu muške ekipe plasmanu u Prvu ligu Srbije.

Posle dugogodišnjeg bitisanja muške ekipe i usled teške finansijske situacije koja nije omogućavala permanentno ulaganje i u žensku i u mušku ekipu, 2009. godine rasformirana je muška ekipa, sa ciljem da se nakon tri godine ponovo formira isključivo od polaznika omladinske škole koja je godinama najbrojnija u državi i koja se bori da postane jedna od vodećih u regionu. Tako je 2012. godine ispunjen cilj, reformirana je muška ekipa od igrača koji su prve stonoteniske pokrete naučili u našem klubu i koja je novu borbu za novosadski dres započela iz najnižeg ranga. Od 2014. godine najkvalitetniji igrači iz muškog pogona ustupljeni su na pozajmicu STK Egyseg sa kojim je potpisana dugogodišnja saradnja, pa tako kadetski i juniorski reprezentativci iz našeg pogona se bore za ulazak u Savezni rang takmičenja, dok preostali deo muškog mladog pogona igraju u nižim ligama za Novi Sad.

ISTORIJAT TRENERSKOG KADRA

Mnogo je renomiranih stonoteniskih radnika koji su svoje ime gradili u našem klubu. Na prvom mestu spominjemo Slobodana Sremčeva, trenera koji je među osnivačima i prvi predsednik kluba, a koji od dana osnivanja, pa do danas, nikada nije napustio klub. Potom pominjemo, stonoteniskog fanatika Pavla Vukadinova, trenera koji je u stonom tenisu više od 40. godina, a koji je uz Sremčeva stvorio većinu igrača. Vlada Stepančev je veći stonoteniski vek poklonio našem klubu, a uspesi se vezuju i za njega. Đorđe Beljanski je dugo godina predvodio i žensku i mušku ekipu i doprineo velikim uspesima.

U novijoj istoriji izdvaja se najtrofejniji trener koji je doneo dve titule ženskoj ekipi Đorđe Bošnjaković i Nikulae Lupulesku od kojeg je počela šampionska era Novog Sada. Uspesima u novijoj istoriji značajno su doprineli Vladimir Zakić i kondicioni treneri Martin Vogrinc i Duško Miličić. Kratko prvu žensku ekipu vodili su Dan Fracile i Miroslav Balaban.

Od trenera koji su posvetili rad sa mladima izdvajamo dugogodišnje igračice kluba Marinu Sremčev,  Tijanu Babić i Slađanu Krsmanović, zatim igrača Dana Fracilea koji je najzaslužniji za organizaciju omladinske škole i kroz čije ruke su prošli svi današnji igrači, kao i od trenera najnovije istorije Imrea Buša i Dušana Đukića.