Istorijat ukratko

„Nemojte ciljati na uspeh ako ga želite, radite samo ono što volite i ono u šta verujete i uspeh će doći sam po sebi.“

Stonoteniski klub Novi Sad je u poslednjoj deceniji najtrofejniji sportski klub u Srbiji kad se uzmu u ozbir rezultati u ženskoj konkurenciji, jedan od najtrofejnijih uopšte stonoteniskih klubova kada se tome dodaju rezultati u mlađim kategorijama i sigurno ubedljivo najmasovniji u Srbiji sa preko 100 polaznika omladinske škole. Zasluga rezultatima je nesumnjivo dobro postavljene trenerski sistem u čijem radu učestvuje čak sedam sportskih stručnjaka. STK Novi Sad smatraju za najorganizovaniji stonoteniski klub u zemlji koji mnogo ulaže u razvoj sportske infrastrukture, a sve to se temlji na složenoj, ali aktivnoj organizacionoj strukturi koja osim Skupštine i Upravnog odbora poseduje i razne organe koji delaju u svim oblastima sportsko-poslovnog života.

Ženska ekipa je sedmostruki državni prvak u poslednjih devet sezona Superlige Srbije, pet godina uzastopno. Nikad nije igrala manje od finala plej ofa u poslednjih 10 sezona. Titule su osvajane 2022, 2021, 2020, 2019, 2019, 2016 i 2014. godine. Najveći uspeh kluba na međunarodnoj sceni jeste plasman u Top 12 fazu Lige šampiona pošto je osvojeno prvo mesto u D grupi prve faze, kao i dve godine uzastopno plasman u polufinale Kupa Evrope 2021 i 2022.

STK Novi Sad jeste i jedan od najtrofejnijih klubova u Srbiji u mlađim kategorija. Niz titula u poslednjoj deceni zaokruženo je 2022. godine, koja je istorijska u pogledu rada sa mladima. Osvojena je titula, drugu godinu uzastopno, šampiona Srbije u mlađe-kadetskom uzrastu (do 13. godina), kao i titula kod kadeta (do 15. godina) u muškom konkurenciji. Kod devojčica vicešampionski naslovi do 13. godina, odnosno do 15. godina, dok je ženski juniorski tim prvak Srbije. Čak sedam reprezentativaca je STK Novi Sad dao na Evropskom prvenstvu za mlade održanom u Beogradu 2022.

Produžen rekord nepobedivosti i u 2022.

Poput 2021-e, godina za pamćenje jeste i 2022. Peti put uzastopno, a ukupno sedmi, osvojena titula prvaka Superlige Srbije za žene i to ponovo bez poraza čime je niz nepobedivosti produžen na 53 utakmice bez poraza (traje od januara 2020). Na 21 utakmici, ostvareno je 21 pobeda. Šampionski tim činili su: kapitenka Tijana Jokić, Anamaria Erdelji, Aneta Maksuti, Anđelija Ratić, Reka Bezeg, Radmila Tominjak i Sara Radak, uz trenera Slobodana Stojanova.

Ostvaren je plasman u Top 12 fazu Lige šampiona. Pogledati video učešća u grupnoj fazi D grupe gde je osvojeno prvo mesto pobedama nad austrijskim Vilahom sa 3:2 i španskim Reusom.

U ovoj godini je ponovljen evropski podvig: plasman u polufinale Kupa Evrope pošto je prethodno u četvrtfinalu eliminisan španski Reus, dva puta po 3:1, a pre toga u grupnoj fazi je pobeđen portugalski prvak Žunkal sa 3:2, odnosno španska Kordoba sa 3:0. Sezona je otvorena nastupom u grupnoj fazi Lige šampiona pošto je naš tim osvojio treće mesto u B grupi koja je odigrana u francuskom Mecu gde je napravio senzaciju i savladao španskog prvaka Girbau Vik, uz poraze od domaćina Meca i od češkog prvaka Hodonjina.

U pojedinačno nadmetanju osvojene su sve titule. Aneta Maksuti je povratila šampionsku titulu u singlu (osvojila pre toga 2016), Tijana Jokić okitila se ponovo zlatom u miksu sa partnerom iz Banata Markom Petkovim, kao i u ženskim parovima sa klupskom saigračicom Sabinom Šurjan. Jokićeva i Šurjanova su osvojile drugo mesto na Evropskom prvenstvu za mlade u Belgiji, uzrasta do 21. godine u ženskim parovima.

Istorijska i rekordna 2021

2021. godina ostaće upisana u analima srpskog stonog tenisa. STK Novi Sad je u ženskoj konkurenciji osvojio sve što se moglo osvojiti: timski i pojedinačno.

  • Titula Superlige Srbije: 21 pobeda, bez poraza
  • Polufinale Kupa Evrope na finalnom turniru F12 održanom u Novom Sadu (maj 2021.)
  • Liga šampiona (B grupa, pobeda protiv španskog prvaka Girbau Vik i osvojeno treće mesto u grupi)
  • Druga faza Kupa Evrope (osvojeno drugo mesto u C grupi sa 2 pobede i 1 porazom, plasman u četvrtfinale)
  • Seniorsko državno pojedinačno prvenstvo Srbije (osvojena sva zlata u tri kategorije, 9 od 12 mogućih medalja)
  • Vicešampionke Evrope Sabina Šurjan i Tijana Jokić na EP u Belgiji do 23. godine u ženskim parovima

Šampionke Srbije – 2021.

Poslednja, šesta titula prvaka Superlige Srbije osvojena je na impresivan način. To je istorijska titula pošto su stonoteniserke Novog Sada uspele u 21 odigranoj prvenstvenoj utakmici da slave isto toliko puta, od čega čak 20 puta sa po 4:0 u partijama, a jednom sa 4:1 što znači da su u celoj sezoni izgubile samo jednu partiju, nezapamćeno u istoriji srpskog i jugoslovenskog stonog tenisa. Ekipu su činili Tijana Jokić (kapiten), Sabina Šurjan, Aneta Maksuti, Alina Zaharia i Radmila Tominjak. Osim titule, u sezoni 2020-21 ostvaren je i najveći uspeh u evropskim nadmetanjima. Na finalnom turniru Kupa Evrope održanom u novosadskom SPENS-u, u maju 2021 godine, u konkurenciji 11 ekipa iz 8 evropskih zemalja, STK Novi Sad je uspeo da se domogne polufinala i tako obezbedi direktan plasman u grupnu fazu Lige šampiona u idućoj sezoni.

Šampionke Srbije – 2020.

Peta titula državnog prvaka osvojena je 2020 godine sa najmlađim timom na završnom plej-of turniru Superlige odigrano u SC Vizura na Novom Beogradu. Naš tim imao je svega 19 godina u proseku, a šampionski tim činile su (s leva) Radmila Tominjak, Izabela Lupulesku (kapiten), Tijana Jokić i Tamara Hinić. U finalu je pobeđen niški Josip Kolumbo sa 4:2, dok u polufinalu gradski rival novosadska Panonija sa 4:0. To je bila treća uzastopna šampionska titula, ukupno peta u poslednjih sedam sezona.

Šampionke Srbije – 2019.

Četvrta titula šampiona osvojena je 2019 godine na najubedljivi način u dotadašnjoj istoriji srpskog i jugoslovenskog stonog tenisa. Novosađanke su u 21 odigranoj utakmici ostvarile 21 pobedu pri čemu u 14 mečeva sa maksimalnim rezultatom od 4:0, a u sedam sa 4:1 što znači da nijedan protivnički tim nije osvojio više od jedne partije po meču. Sastav šampionki činili su (s leva) Radmila Tominjak, trener Slobodan Stojanov, Sabina Šurjan, Izabela Lupulesku (kapiten), Tijana Jokić i Ruskinja Zoja Novikova.

Šampionke Srbije – 2018.

Sastav šampionske ekipe je (s leva): šef stručnog štaba Slobodan Stojanov, Sabina Šurjan, Viktoria Tružinski (kapiten), Aneta Maksuti i Tijana Jokić, trener Branko Đukić.

Šampionke Srbije – 2016.

Viktoria Tružinski, Aneta Maksuti, Ana Žofia Fenjveši (kapiten), Aleksandra Savić

Šampionke Srbije – 2014.

trener Đorđe Bošnjaković, Anđelija Ratić, Viktorija Tružinski, Aleksandra Savić, Ana-Žofia Fenjveši

Od pojedinačnih uspeha na domaćoj sceni stonoteniserke Novog Sada su pobrojale sve moguće trofeje. Sabina Šurjan je osvojila tri zlata na državnom prvenstvu Srbije 2019 i 2021 u singlu, dublu i u miksu, a u finalu singla je pobedila klupsku saigračicu Izabelu Lupulesku. Sa Tijanom Jokić je dvostruka šampionka u parovima 2019 i 2021. Tijana Jokić je osvojila titulu u mešovitim parovima sa Markom Petkovim iz STK Banat iz Zrenjanina 2021, a dve godine ranije sa Dimitrijem Levajcem. To je četvrti put u poslednjih šest takmičarskih sezone da neka igračica iz stonoteniskog kluba Novi Sad osvoja tri zlata u sve tri pojedinačne kategorije na istom državnom prvenstvu. Pre Sabine to je učinila Aneta Maskuti 2018 godine, a pre nje Viktorija Tružinski 2016, a koliko su stonoteniserke Novog Sada bile dominantne svedoči i podatak da su u ženskim parovima igrale finale između sebe i to Maksutijeva i Tružinska na jednoj, a Ana-Žofia Fenjveši i Aleksandra Savića na drugoj strani 2016, odnosno Tružinski – Fenješi i Ratić – Savić 2014, uz titule u mešovitim parovima. Nesvakidašnja šampionska priča zaokružuje se time da su stonoteniserke Novog Sada tri puta u poslednje četiri sezone osvojile i Top 12 Srbije, najvažniji domaći turnir u sezoni na kome se takmiče najbolje igračice sa srpskim državljanstvom iz zemlje i iz inostranstva.

Najbolji evropski rezultat, kao jedini stonoteniski klub iz Srbije koji nastupa na međunarodnoj klupskoj sceni, ostvaren je 2021 godine kada je Novi Sad uspeo da se domogne polufinala Kupa Evrope. Završni turnir najboljih 12 klubova održan je u velikoj dvorani SPENS, time je obeleženo i 40 godina od izgradne SPENS-a i Svetskog prvenstva u stonom tenisu. Novi Sad je u grupi pobedio italijanski Norbelo i osvojio drugo mesto, a u četvrtfinalu savladao je čepki Hodonjin, učesnika Lige šampiona. Plasmanom u polufinale je Novi Sad obezbedio direktno učešće u Ligi šampiona gde je nastupio u okviru B grupe u Francuskoj, Mec i savladao španskog prvaka Girbau Vik za treće mesto u grupi. Tim rezultatom je sezonu nastavio u drugoj fazi Kupa Evrope gde je osvojio drugo mesto u C grupi, održane u Novom Sadu, savladavši špansku Kordobu i portugalski Žunkal.

Od ranijih sezona, najveći međunarodni rezultat, u to vreme najveći, postignut je u sezoni 2016-17 kada se ženski tim Novog Sada plasirao u četvrtfinale Kupa Evrope, a bukvalno samo poen ga je delio od ulaska u samu završnicu tog takmičenja. Tome valja dodati to da je STK Novi Sad jedini klub u Evropi koji je nastupao bez igračice iz inostranstva, a pri tome sa najmlađim sastavom. Evropska sezona 2018-19 takođe će ostati upamćena kada je pobeđen španski Linares u osmini finala Kupa Evrope u utakmici koja je odigrana u velikoj dvorani SPENS-a pred rekordin i istorijskim brojem od skoro 800 gledalaca.

Kad je reč o pojedinačnim međunarodnim rezultatima, a nastupajući sa reprezentaciju Srbije, stonoteniserke Novog Sada su osvojile više od 30 medalja na velikim međunarodnim takmičenjima u omladinskom uzrastu od 2012 do 2019 godine. Sabina Šurjan je 2018-e godine bila najbolja juniorka Evrope, kao prvoplasirana na evropskoj rang listi, a trećeplasirana na svetskoj pri čemu je bila jedina Evropljanka koja je uspela da kineske i japanske igračice razdvoji na rang listi. Bila je i učesnik Olimpijskih Igara mladih u Argentini gde je osvojila četvrto mesto u mešovitom dublu. Takođe, Sabina Šurjan je osvojila juniorski Top 10 Evrope 2018 i to dominatno sa svih 9 pobeda, a na istom najprestižnijem turniru u Evropi nastupala je, takođe kod juniorki, i njena klupska saigračica Tijana Jokić koja je osvojila šesto mesto, dok je Radmila Tominjak igrala u kadetskoj konkurenciji. Tako je Novi Sad jedini stonoteniski klub u Evropi koji je imao čak tri predstavnice na jednom Top 12 turniru Evrope za mlade. Pomenute tri igračice Novog Sada su iste godine osvojile i tri bronzane medalje na Evropskom prvenstvu za mlade u Rumuniji po čemu je takođe Novi Sad jedinstven klub u Evropi.

I ranijih godina su stonoteniserke Novog Sada, nastupajući za omladinske selekcije Srbije,  ostvarile vrhunske rezultate. Izabela Lupulesku je 2018. godine bila četvrta na Mediteranskih igrama u Španiji. Sabina Šurjan, Tijana Jokić i Izabela Lupulesku su 2016. godine bile vicešampionke Evrope u ekipnoj konkurenciji na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj, a iste godine bile su šeste na Svetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici. Još mnogo godina unazad su igračice Novog Sada, Ana Žofia Fenjveši i Viktorija Tružinski, bile vicešampionke Evrope u parovima na Evropskom prvenstvu za mlade u Češkoj 2012, dok je dubl Tružinski – Maksuti, godinu dana kasnije, bio treći na Svetskom omladinskom prvenstvu u Maroku, a takođe treće, uz Ana Žofiju Fenjveši, ekipno u Evropi.

Takođe, stonoteniserke Novog Sada su osvajale medalje i na Balkanskim prvenstvima. Izdvajamo najvredniji rezultat pošto je Viktorija Tružinski 2014. godine, iako juniorka, osvojila sva tri zlata u singlu, dublu i u mešovitom paru na seniorskom turniru pri čemu je eliminisala sve tri rumunske reprezentativke, a među njima i Irinu Ćobanu, tada devetu stonoteniserku sveta.

Što se tiče muških ekipa, juniorski tim Novog Sada je 2019. godine osvojio vicešampionsku titulu Srbije, dok je iste godine i kod mlađih kadeta bio drugi pri čemu je imao ubedljivo najmlađi tim u zemlji pošto je samo jedan igrač izlazna godina dok svi ostali još najmanje dve godine pripadaju toj konkurenciji, uz šampionski naslov na teritoriji AP Vojvodine. Kadetski tim je bio treći u APV, a četvrti u Srbiji. Tako je STK Novi Sad po još jednom kriterijumu jedinstven klub u Srbiji jer u muškom omladinskom uzrastu ima tri selekcije među četiri u državi sa dobrim potencijalnom da se u narednim godinama osvoji više državnih titula.

Juniori – ekipni vicešampioni Srbije 2019.

Stonoteniski klub Novi Sad radi mnogo na društveno korisnom radu. Na razne načine pomaže insititucije koje se bave decom, pa je tako donirano više stonoteniskih stolova od OŠ Jovan Popović odeljenju za gluvu i nagluvu decu, OŠ Prva vojvođanska brigada, OŠ Ivo Lola Ribar, OŠ Brako Radičević, kao i srednjoj medicinskoj školi „7 april“ i srednjoj medicinskoj školi „Hipokrat“. Najveći projekat koji se tiče unaređenja društvene zajednice je STK Novi Sad realizovao sa Naftnom Industrijom Srbije kada je postavljeno 10 betonskih stolova na 10 različitih lokacija na otvorenom u Novom Sadu gde je u izboru lokacija učestvovalo više od 40.000 sugrađana posredstvom internet glasanja.

Stonoteniski klub Novi Sad osim što koristi 8 sati dnevno termine u kultnoj stonoteniskoj sali SPENS-a, gde je stalna postavka sa 12 stolova za trenažni rad, ima u zakupu i sopstvenu salu na 24-satnom korišćenju sa postavkom od 4 stonoteniska stola. Reč je o prostoru u Sokolskom domu u ulici Ignjata Pavlasa 2-4 u strogom centru Novog Sada što je i sedište kluba, pa je tu smeštena administracija sa modernom kancelarijom i sa svim ostalim pratećim prostorijama (svlačionice, toalet sa tuš kabinom, fitnes sala, soba za dnevni boravak, teresa).

STK Novi Sad kao partner učestvuje u raznim manifestacijama od značaja za Novi Sad i AP Vojvodinu kao što su Dečija nedelja, Baby Exit ili obeležavanje Dana zaštite zdravlja studenata ili Dana mladih. Takođe, organizuje besplatne obuke za decu ometenu u razvoju kako u svojim salama tako i u školama kao što je Milan Petrović.

STK Novi Sad blisko sarađuje sa drugim sportskim udruženjima. Jedan od njih je STK Egyseg. Klub koji pretežno okuplja decu mađarske nacionalnosti čime se zajednički utiče na razvijanje multikulturalnosti i multietničnosti budući da je u ženskoj ekipi Novog Sada i pripadnica mađarske, rumunske, pa čak i ruske nacionalnosti. Takođe, STK Novi Sad sarađuje i sa Stonotenisko-rekreativnim centrom Pardon koji se bavi rekreativnim sportom i okuplja veliki broj amatera. Ujedno, SRC Pardon sprovodi, pod nadzorom Novog Sada, trenažni rad za najmlađu decu s obzirom na to da se stonoteniska sala nalazi u perifernom delu grada kao što je Novo Naselje, tako da se utiče i na ruralni razvoj, a u čijoj okolini je i najveća osnovna škola u gradu OŠ Prva vojvođanska brigada, uz još dve osnovne škole u okruženju. Odatle se iškolovalo mnogo mladih takmičara koji se potom u svom daljem karijernom putu razvijaju u salama na SPENS-u i u Sokolskom domu. Zato i stoji slogan omladinske škole „Budućnost je u našim rukama“ !

Istorijat ženskog pogona

Po vrhunskim ostvarenjima, Novi Sad je prepoznatljiv u ženskoj konkurenciji gde je aktuelni šampion Superlige Srbije. Titulu državnog prvaka osvojio je četiri puta i to 2014, 2016, 2018. i 2019. godine. U finalu plej ofa, sezone 2015-16, savladana je ekipa Obilića iz Novog Kneževca sa 2:0 u pobedama.

Osim ekipne titule, Novi Sad je u sezoni 2015-16 pobrojao i sve pehare u pojedinačnom nadmetanju što je nezapamćeno u bližoj istoriji srpskog stonog tenisa. Novosađanke su završile na prva četiri mesta rang liste stonoteniskog saveza Srbije, osvojile su sva prva i druga mesta na bodovnim turnirima, uključujući i Top 16 seniorki gde nastupaju najbolje naše igračice iz zemlje i inostranstva. Njihova dominacija najbolje se oslikava u tome što su na najvažnijem turniru, državnom prvenstvu za seniore u martu 2016. igrale između sebe u finalu singla i dubla, a i zlato u miksu ponela je žuto-plava igračica. Sastav te najuspešnije generacije u istoriji kluba činile su kapiten Ana Žofia Fenjveši, Viktoria Tružinski (državna seniorska prvakinja), Aneta Maksuti (pobednica Top 16) i Aleksandra Savić, sve rođene 1995. godine, izuzev poslednje pomenute koja je godinu dana mlađa. Trener šampionskog kvarteta bio je Đorđe Bošnjaković, a u stručnom štabu još su bili Vladimir Zakić i Duško Milićić.

U međunarodnim takmičenjima u sezoni 2015-16, ženska ekipa Novog Sada stigla je do najboljih 12 u Kupu Evrope pošto je ostvario veliku pobedu u 3. kolu nad rumunskim prvakom Dumbrovicom iz Temišvara.

Dodajmo i to da igračice Novog Sada čine gro reprezentacije Srbije. Aneta Maksuti je standardna A reprezentativka koja je nastupila na Svetskom prvenstvu u Maleziji i na Evropskom šampionatu u Budimpešti gde je za ulazak u 32 imala meč loptu protiv aktuelne evropske prvakinje Rumunke Samare. Tružinska i Fenjveši su igrale u Evropskoj ligi. Osim pobrojanog, stonoteniserke Novog Sada imaju i pregršt medalja na Balkanskom prvenstvu za mlađe seniorke.

Nakon izgubljenog finala 2013. godine od Sente, dominacija tog najtrofejnijeg ženskog kolektiva u zemlji prekinut je 2014. Šampionsku četvrtorku činile su kapiten Ana Žofia Fenjveši, Viktoria Tružinski, Anđelija Ratić i Aleksandra Savić. Novi Sad je ligaški deo takmičenja završio na prvom mestu. Najpre je u polufinalu plej ofa pobedio novosadsku Panoniju, a u finalu još jednog sugrađanina Radnički sa Detelinare. To je bilo epsko finale. Novi Sad je postao prvi najmlađi šampion jer je prosek godina jedva prelazio punoletstvo, 18 godina.

Novi Sad je u septembru 2014. godine bio domaćin drugog kruga kvalifikacionih grupa Kupa Evrope. Nažalost u krugu tri ekipe, samo zbog jednog manje osvojenog seta nije prošao dalje, a paradoks je taj da je prošla ekipa iz Portugala koju su jedino naše devojke porazile.

Postizanje vrhunskih rezultata vezuje se sa 2013. godinu kada je u klub došao prekaljeni stonoteniski trener Nikulae Lupulesku. On je sa sobom doveo i kćerku Aneliu Lupulesku koja je do tada igrala u Lincu, a u klub su došle i 16-godišnje Ana Žofia Fenjveši i Viktoria Tružinski, kasnije evropske juniorke vicešampionke u parovima, kao i njihova vršnjakinja Klaudia Tot. Smatra se da je sezona 2013-14 bila prekretnica u prekidu dominacije ekipe iz Sente. Novi Sad je uspeo u ligaškom delu da pobedi najtrofejniji ženski kolektiv kod nas, ali je poklekao u finalu plej ofa. Nakon toga ispotavilo se da je taj poraz u borbi za titulu zapravo doneo sve buduće uspehe.

STK Novi Sad godinama je ulagao u svoje igračice u pogledu njihovih nastupa na međunarodnoj sceni. Poznato je da najbolje svetske igračice iskustvo sticaju po Pro turevima, ali je to u viziji rukovodioca stonoteniskog saveza bilo na zadnjem mestu. Tako je naš klub rezultatima i radom konstantno pokušavao da promeni taj odnos, što mu je teško polazilo za rukom.

Ako pogledamo dalje u istoriju, početak stvaranje podloge za uspešne rezultate vezuje se za 2010. godinu. Tada je klub uspeo da se vrati iz Prve u Superligu, a uspehu su doprinele sestre Jasmina i Kristina Tot, Marina Sremčev i Stanislava Bosančić. Te godine formirano je novo – staro rukovodstvo pošto je za predsednika izabran Sreto Kačar, a za počasnog predsednika dugogodišnji prvi čovek kluba Slobodan Sremčev. To je i prva prekretnica u daljoj organizaciji kluba. U upravu su pristizali dugogodišnji članovi Skupštine Zoran Vučević, Aleksandra Strajin, doktor Siniša Ljubić, Vera Zorić, Zoran Mazić, Stevan Bojić, a za sportskog direktora izabran je prvi registrovani muški takmičar Dan Fracile. Tim je formiran dovođenjem iskusne Senćanke i nekadašnje reprezentativke Marte Teke, uz starosedeoce Marinu Sremčev i Radoslavu Cicmil i juniorke Violete Pavlović. U sezoni 2010-11 osvojeno je šesto mesto, godinu dana kasnije peto, a klub su pojačali Slađana Krsmanović i Suzana Vasiljević.

Prvi znajačajniji uspesi postignuti su 2006 i 2007. godine kada je Novi Sad igrao dva puta uzastopno polufinale plej ofa i izborio nastup u Evropi. Sa skromnim budžetom klub se oslanjao na domaće igračice iz Novog Sada Marinu i Sanju Sremčev, uz reprezentativku i najbolju igračicu Zitu Davidhazi. Igrala je još i Erika Batura i Zorana Josimov. Kada se još pogleda u istoriju, od osnivanja 1996. klub je konstantno ulagao u razvoj ženskog kolektiva. Godine su prolazile, a preko Vojvođanske, Druge savezne i Prve lige Srbije ženska ekipa se prvi put 2002. godine plasirala u najviši rang – Superligu. U toj ekipi igrali su Tereza Perišić, Sanja i Marina Sremčev, Dragana Plavšić i Miljena Kapelan. Klub je dosta „šetao“ po salama u uvodnim godinama, pa nas tako lepe uspomene vezuju za salu Partizana, a najviše za salu Rusinskog doma gde smo proveli gotovo deceniju.

Istorijat muškog pogona

Muška ekipa je, takođe, prvobitno bila formirana isključivo od igrača koji su ponikli u našem klubu. Prvi takmičari bili su Dan Fracile i Pavle Vučinac, a potom se istakao Teodor Čičevski koji je godinama bio među najboljim juniorima u državi. Osim njih, ogroman trag ostavio je Nenad Šijačić koji je u sezoni 2006/07 sa Slobodanom Vujčinom, Brankom Tiragićem i Dejanom Trajbarom, doprineo najvećem uspehu muške ekipe plasmanu u Prvu ligu Srbije.

Posle dugogodišnjeg bitisanja muške ekipe i usled teške finansijske situacije koja nije omogućavala permanentno ulaganje i u žensku i u mušku ekipu, 2009. godine rasformirana je muška ekipa, sa ciljem da se nakon tri godine ponovo formira isključivo od polaznika omladinske škole koja je godinama najbrojnija u državi i koja se bori da postane jedna od vodećih u regionu. Tako je 2012. godine ispunjen cilj, reformirana je muška ekipa od igrača koji su prve stonoteniske pokrete naučili u našem klubu i koja je novu borbu za novosadski dres započela iz najnižeg ranga. Od 2014. godine najkvalitetniji igrači iz muškog pogona ustupljeni su na pozajmicu STK Egyseg sa kojim je potpisana dugogodišnja saradnja, pa tako kadetski i juniorski reprezentativci iz našeg pogona se bore za ulazak u Savezni rang takmičenja, dok preostali deo muškog mladog pogona igraju u nižim ligama za Novi Sad.

Istorijat trenerskog kadra

Mnogo je renomiranih stonoteniskih radnika koji su svoje ime gradili u našem klubu. Na prvom mestu spominjemo Slobodana Sremčeva, trenera koji je među osnivačima i prvi predsednik kluba, a koji od dana osnivanja, pa do danas, nikada nije napustio klub. Potom pominjemo, stonoteniskog fanatika Pavla Vukadinova, trenera koji je u stonom tenisu više od 40 godina, a koji je uz Sremčeva stvorio većinu igrača u prvih 20 godina postojanja kluba. Vlada Stepančev je svoj ceo stonoteniski vek poklonio našem klubu, a uspesi se vezuju i za njega. Đorđe Beljanski je dugo godina predvodio i žensku i mušku ekipu i doprineo velikim uspesima.

Najtrofejniji trener u istoriji kluba jeste Slobodan Stojanov, koji je osvajao titule 2017, 2018, 2019, 2020 i 2021 godine. Pomoćnici u stručnom štabu bili su Branko Đukić, Nikulae Lupulesku i Daniel Toađer. Pre tog šampionskog niza, za prve dve šampionske titule kada je i krenuo uspon ženske ekipe zaslužan je Đorđe Bošnjaković, osvajač titule iz 2014 i 2016, uz pomoćnika Vladimira Zakića. Prva vicešampionska titula osvojena je 2013 godine, tada je Novi Sad prvi put u sezoni savladao Sentu, šampiona koji je bio bez poraza kod kuće punih 13 godina, a tadašnju ekipu vodio je Nikulae Lupulesku (sa slike).

U novijoj istoriji izdvaja se najtrofejniji trener koji je doneo dve titule ženskoj ekipi Đorđe Bošnjaković 2014 i 2016, uz finale 2015, kao i Nikulae Lupulesku od kojeg je počela šampionska era Novog Sada kada je prvi put igrano finale plej-ofa 2013. Najnovije titule delo su Slobodana Stojanova 2017 i 2018 godine, uz potpunu dominaciju i u pojedinačnim nadmetanjima. Uspesima kao članovi stručnog štaba su značajno doprineli Vladimir Zakić i kondicioni treneri Martin Vogrinc, Duško Miličić i Nenad Vujkov. Kratko prvu žensku ekipu vodili i Dan Fracile od 2009 do 2011, odnosno Miroslav Balaban 2015.

Od trenera koji su posvetili rad sa mladima izdvajamo dugogodišnje igračice kluba Marinu Sremčev, Tijanu Babić i Slađanu Krsmanović, zatim igrača Dana Fracilea koji je najzaslužniji za organizaciju omladinske škole i kroz čije ruke su prošli svi današnji igrači, kao i od trenera bliže istorije u periodu od 2012 do 2015 Imrea Buša koji je trasirao put mladima sve do najnovijih generacija mladih trenera koji su na temeljima svojih prethodnika dodali svoj entuzijazam i frenetičan rad u šampionsko delo od 2015 godine na ovamo: Dušan Đukić sa saradnicima Brankicom Jakši i Ivanom Gagićem, uz izuzetno važan uticaj i nadzor mentora Branka Đukića koji je svojim radom i iskustvom najviše doprineo da se zauzme pravac razvoja ne samo igrača, već i trenerskog kadra.