2022

Istorijska 2022: Produžen rekord nepobedivosti u Superligi Srbije

Čak i više nego 2021-e, godina za pamćenje jeste 2022. Peti put uzastopno, a ukupno sedmi, osvojena je titula prvaka Superlige Srbije za žene i to ponovo bez poraza čime je niz nepobedivosti produžen na 53 utakmice bez poraza (traje od januara 2020). Na 21 utakmici, ostvareno je 21 pobeda. Šampionski tim činile su: kapitenka Tijana Jokić, Anamaria Erdelji, Aneta Maksuti, Anđelija Ratić, Reka Bezeg, Radmila Tominjak i Sara Radak, uz trenera Slobodana Stojanova. Takmičenje Superlige Srbije igrano je po principu gde se najpre igralo tri turnira raspoređenih u 11 kola svako sa svakim, a onda se 12-est klubova u odnosu na osvojene bodove pode

Evropska 2022 za pamćenje

2022 godina ostaće upamćena kao najuspešnija godina u dosadašnjoj istoriji kluba u evropskim takmičenjima. STK Novi Sad jeste najpre početkom godine stigao do polufinala Kupa Evrope, što je drugi put uzastopno, a onda je u septembru na početku nove sezone napravio novu senzaciju pošto se plasirao u Top 12 fazu Lige šampiona, kao prvi srpski tim koji je to uspeo od kada se Liga šampiona igra po grupnom sistemu, a nakon što je osvojio grupu D prve faze Lige šampiona koja je održana na SPENS-u.

Osvojeno prvo mesto u D grupi (s leva: kondicioni trener M.Tiosavljević, S. Rada, T. Jokić, R. Beteg, A. Maksuti, A. Erdelji, trener S. Stojanov)

STK Novi Sad je D grupu Lige šampiona organizovao u maloj dvorani SPENS-a gde je u dva dana prisutno bilo gotovo po 500 gledalaca. Ujedno je imao i humanitarni karakter pošto je ceo prihod od prodatih ulaznica išao za Željanu Ristić, kvadriplegičarku iz STK OSI Neos iz Novog Sada i za njen nastup na Svetskim kupovima za osobe sa invaditetom. STK Novi Sad je uspeo da prikupi 120.000 dinara. T

U 1. kolu pobeđen je španski Reus sa perfektnih 3:0 i to bez izgubljenog seta. U 2. kolu bio je odlučujući meč. Novi Sad je gubio sa 2:1 od austrijskog Vilaha, ali je uspeo da dođe do prekreata i istorijskog plasmana u Top 12 fazu Lige šampiona. Najbolja video ilustracija zbivanja na ovom prestižnom takmičenju pogledati u video linku ispod.Stonoteniserke Novog Sada su početkom 2022. godine u okviru sezone 2021/2022 uspele da se, drugi put uzastopno, domognu polufinala Kupa Evrope. Do tog istorijskog uspeha Novi Sad je stigao tako što je sezonu počeo u Ligi šampiona (novembar 2021) pošto je u francuskom Mecu pobeđen španski prvak Girbau Vik), a onda je Novi Sad osvojio drugo mesto (decembar 2021) na turniru Kupa Evrope u Novom Sadu kada su savladani španska Kordoba sa 3:0 i portugalski Žunkal sa 3:2. U januaru 2022. godine Novi Sad je stigao do pravog podviga sa duplom pobedom u četvrtfinalu kada je eliminisao španski Reus sa dva puta po 3:0 pojačan za našu bivšu reprezentativku Anamariju Erdelji. Potom je stiglo polufinale kada je naš tim poražen od španske Kartahene, kasnije šampiona ovog takmičenja. Novi Sad je izgubio kod kuće sa 3:1, a u Španiji sa 3:0, ali pružio jak otpor ekipi koju je predvodila evropska prvakinja, čuvena Kineskinja Li Fen. Naša Aneta Maksuti je savladala špansku reprezentativku, naturalizovanu Kineskinju Mariu Xiao.

s leva: T. Ječmenica, S. Skakun-Brkić, S. Radak, A. Maksuti, T. Jokić i R. Ninković-Stojšić sa peharom Kupa Maršala Tita

Utakmice Lige šampiona donele su i susret dve šampionske generacije. STK Novi Sad iz 1966-67 kao dvostruki prvak Jugoslavije i dva puta četvrtfinalista Kupa šampiona i današnji STK Novi Sad, sedmostruki šampion Srbije i učesnik Top 12 faze Lige šampiona.

U pojedinačnom nadmetanju osvojene su sve moguće nacionalne titule. Aneta Maksuti je povratila šampionsku titulu u singlu (osvojila pre toga 2016), Tijana Jokić okitila se ponovo zlatom u miksu sa partnerom iz Banata Markom Petkovim, kao i u ženskim parovima sa klupskom saigračicom Sabinom Šurjan. Jokićeva i Šurjanova su osvojile drugo mesto na Evropskom prvenstvu za mlade u Belgiji, uzrasta do 21. godine u ženskim parovima.