2014 – 2018

U ovom periodu, za pet sezona, STK Novi Sad jeste u ženskoj konkurenciji osvojio tri titule prvaka Superlige Srbije: 2018, 2016 i 2014. godine, uz pobrojane sve moguće titule i medalje na pojedinačnim prvenstvima i to tri puta trostruko zlata.

Šampionke Srbije – 2018.

 šef stručnog štaba Slobodan Stojanov, Sabina Šurjan, Viktoria Tružinski (kapiten), Aneta Maksuti i Tijana Jokić, trener Branko Đukić.

 

Osvojene sve pojedinačne šampionske titule: Aneta Maksuti trostruki seniorski državni prvak (zlato u singlu, zlato u parovima sa V. Tružinski, zlato u miksu sa I. Katić); Tri od četiri medalje u singlu osvojile su: Maksuti, Tružinski i Šurjan; srebro u parovima osvojili su Jokić – Šurjan;

Šampionke Srbije – 2016.

Viktoria Tružinski, Aneta Maksuti, Ana Žofia Fenjveši (kapiten), Aleksandra Savić

 

Osim ekipne titule, Novi Sad je u sezoni 2015-16 pobrojao i sve pehare u pojedinačnom nadmetanju što je nezapamćeno u bližoj istoriji srpskog stonog tenisa. Novosađanke su završile na prva četiri mesta rang liste stonoteniskog saveza Srbije, osvojile su sva prva i druga mesta na bodovnim turnirima, uključujući i Top 16 seniorki gde nastupaju najbolje naše igračice iz zemlje i inostranstva. Njihova dominacija najbolje se oslikava u tome što su na najvažnijem turniru, državnom prvenstvu za seniore u martu 2016. igrale između sebe u finalu singla i dubla, a i zlato u miksu ponela je žuto-plava igračica. Sastav te najuspešnije generacije u istoriji kluba činile su kapiten Ana Žofia Fenjveši, Viktoria Tružinski (državna seniorska prvakinja), Aneta Maksuti (pobednica Top 16) i Aleksandra Savić, sve rođene 1995. godine, izuzev poslednje pomenute koja je godinu dana mlađa. Trener šampionskog kvarteta bio je Đorđe Bošnjaković, a u stručnom štabu još su bili Vladimir Zakić i Duško Milićić.

U međunarodnim takmičenjima u sezoni 2015-16, ženska ekipa Novog Sada stigla je do najboljih 12 u Kupu Evrope pošto je ostvario veliku pobedu u 3. kolu nad rumunskim prvakom Dumbrovicom iz Temišvara.

Šampionke Srbije – 2014.

trener Đorđe Bošnjaković, Anđelija Ratić, Viktorija Tružinski, Aleksandra Savić, Ana-Žofia Fenjveši

2014: Nakon izgubljenog finala 2013. godine od Sente, dominacija tog najtrofejnijeg ženskog kolektiva u zemlji prekinut je 2014. Šampionsku četvrtorku činile su kapiten Ana Žofia Fenjveši, Viktoria Tružinski, Anđelija Ratić i Aleksandra Savić. Novi Sad je ligaški deo takmičenja završio na prvom mestu. Najpre je u polufinalu plej ofa pobedio novosadsku Panoniju, a u finalu još jednog sugrađanina Radnički sa Detelinare. To je bilo epsko finale. Novi Sad je postao prvi najmlađi šampion jer je prosek godina jedva prelazio punoletstvo, 18 godina.

Novi Sad je u septembru 2014. godine bio domaćin drugog kruga kvalifikacionih grupa Kupa Evrope. Nažalost u krugu tri ekipe, samo zbog jednog manje osvojenog seta nije prošao dalje, a paradoks je taj da je prošla ekipa iz Portugala koju su jedino naše devojke porazile.

 

s leva: Fenjveši Anažofia, Tružinski Viktoria, trener Bošnjaković Đorđe, Savić Aleksandra i Maksuti Aneta

 

POJEDINAČNI REZULTATI: Aneta Maskuti 2018 godine osvojila je trostruku titulu: tri zlata na seniorskom prvenstvu Srbije u singlu, u parovima sa Viktorijom Tružinski i u miksu sa Ivorom Katićem. Dve godine ranije to je učinila Viktorija Tružinski 2016 i to zlato singl, zlato u parovima sa A. Fenjveši i u miksu sa I. Majstorovićem.  a pre Koliko su stonoteniserke Novog Sada bile dominantne svedoči i podatak da su u ženskim parovima igrale finale između sebe i to Maksutijeva i Tružinska na jednoj, a Ana-Žofia Fenjveši i Aleksandra Savića na drugoj strani 2016, odnosno Tružinski – Fenješi i Ratić – Savić 2014, uz titule u mešovitim parovima. Nesvakidašnja šampionska priča zaokružuje se time da su stonoteniserke Novog Sada tri puta u poslednje četiri sezone osvojile i Top 12 Srbije, najvažniji domaći turnir u sezoni na kome se takmiče najbolje igračice sa srpskim državljanstvom iz zemlje i iz inostranstva.

MEĐUNARODNI REZULTATI ZA DRŽAVNI TIM: Nastupajući sa reprezentaciju Srbije, stonoteniserke Novog Sada su osvojile više od 30 medalja na velikim međunarodnim takmičenjima u omladinskom uzrastu od 2012 do 2019 godine. Sabina Šurjan je 2018-e godine bila najbolja juniorka Evrope, kao prvoplasirana na evropskoj rang listi, a trećeplasirana na svetskoj pri čemu je bila jedina Evropljanka koja je uspela da kineske i japanske igračice razdvoji na rang listi. Bila je i učesnik Olimpijskih Igara mladih u Argentini gde je osvojila četvrto mesto u mešovitom dublu. Takođe, Sabina Šurjan je osvojila juniorski Top 10 Evrope 2018 i to dominatno sa svih 9 pobeda, a na istom najprestižnijem turniru u Evropi nastupala je, takođe kod juniorki, i njena klupska saigračica Tijana Jokić koja je osvojila šesto mesto, dok je Radmila Tominjak igrala u kadetskoj konkurenciji. Tako je Novi Sad jedini stonoteniski klub u Evropi koji je imao čak tri predstavnice na jednom Top 12 turniru Evrope za mlade. Pomenute tri igračice Novog Sada su iste godine osvojile i tri bronzane medalje na Evropskom prvenstvu za mlade u Rumuniji po čemu je takođe Novi Sad jedinstven klub u Evropi.

Dodajmo i to da igračice Novog Sada čine gro reprezentacije Srbije. Aneta Maksuti je standardna A reprezentativka koja je nastupila na Svetskom prvenstvu u Maleziji i na Evropskom šampionatu u Budimpešti gde je za ulazak u 32 imala meč loptu protiv aktuelne evropske prvakinje Rumunke Samare. Tružinska i Fenjveši su igrale u Evropskoj ligi. Osim pobrojanog, stonoteniserke Novog Sada imaju i pregršt medalja na Balkanskom prvenstvu za mlađe seniorke.

I ranijih godina su stonoteniserke Novog Sada, nastupajući za omladinske selekcije Srbije,  ostvarile vrhunske rezultate. Izabela Lupulesku je 2018. godine bila četvrta na Mediteranskih igrama u Španiji. Sabina Šurjan, Tijana Jokić i Izabela Lupulesku su 2016. godine bile vicešampionke Evrope u ekipnoj konkurenciji na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj, a iste godine bile su šeste na Svetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici. Još mnogo godina unazad su igračice Novog Sada, Ana Žofia Fenjveši i Viktorija Tružinski, bile vicešampionke Evrope u parovima na Evropskom prvenstvu za mlade u Češkoj 2012, dok je dubl Tružinski – Maksuti, godinu dana kasnije, bio treći na Svetskom omladinskom prvenstvu u Maroku, a takođe treće, uz Ana Žofiju Fenjveši, ekipno u Evropi.

Takođe, stonoteniserke Novog Sada su osvajale medalje i na Balkanskim prvenstvima. Izdvajamo najvredniji rezultat pošto je Viktorija Tružinski 2014. godine, iako juniorka, osvojila sva tri zlata u singlu, dublu i u mešovitom paru na seniorskom turniru pri čemu je eliminisala sve tri rumunske reprezentativke, a među njima i Irinu Ćobanu, tada devetu stonoteniserku sveta.

MUŠKI POGON: Što se tiče muških ekipa, juniorski tim Novog Sada je 2019. godine osvojio vicešampionsku titulu Srbije, dok je iste godine i kod mlađih kadeta bio drugi pri čemu je imao ubedljivo najmlađi tim u zemlji pošto je samo jedan igrač izlazna godina dok svi ostali još najmanje dve godine pripadaju toj konkurenciji, uz šampionski naslov na teritoriji AP Vojvodine. Kadetski tim je bio treći u APV, a četvrti u Srbiji. Tako je STK Novi Sad po još jednom kriterijumu jedinstven klub u Srbiji jer u muškom omladinskom uzrastu ima tri selekcije među četiri u državi sa dobrim potencijalnom da se u narednim godinama osvoji više državnih titula.